Rob Schultheiss
Alles is een liedje, eigenlijk

Onder water - 2 - In het rampjaarEen fantasievol leesboek met veel krabbels en vol avonturen. Voor de leeftijd van ca. 8-10 jaar.

Met behulp van YouTube filmpjes hebben Dees en haar vriendje Douwe zelf een duikboot gemaakt. Maar ze zijn erachter gekomen dat er met het maken van de duikboot iets vreemds is gebeurd want hij kan naar ‘vroeger’ varen.

Dees en Douwe stellen de boot zo in dat ze meer dan 125.000 dagen achteruitvaren en boven water komen in de Oude Hollandsche Waterlinie, in de zomer van het rampjaar 1672. Daar komen ze terecht in een legerkamp van de republiek der Nederlanden terwijl aan de andere kant van het water een vestingstadje is bezet door soldaten van de Franse koning Lodewijk XIV. 

Prins Willem III van Oranje heeft van de Nederlandse regering de opdracht gekregen om de veldtocht tegen de Fransen te leiden, maar het Franse leger heeft veel meer soldaten, kanonnen, paarden, geweren en andere spullen. Het Nederlandse leger bestaat gedeeltelijk uit ‘huurlingen’, soldaten die trouw hebben gezworen aan hun eigen kapitein en willen vechten voor iedereen die ze maar wil betalen. En voor de rest uit gewone burgers, die in de grote steden in schutterijen georganiseerd waren en nu naar het kamp zijn gekomen.
In het Nederlandse kamp ontmoeten Dees en Douwe de jonge schutter Arie die voor de paarden in het Nederlandse kamp zorgt, en zijn zusje Aaltje die in de keuken werkt. Om een idee te krijgen waar de Franse soldaten precies zijn en hoe ze het vestingstadje kunnen benaderen, worden tekenaar Korneel, Arie en Douwe op onderzoek gestuurd.
Als ze horen dat de Franse commandant in het vestingstadje een grote kist vol met gouden en zilveren munten heeft, maken ze een plan om die kist te roven en het geld aan de commandant van het Nederlandse kamp te geven.
Om te zorgen dat ze niet opvallen moeten Douwe en Dees zich natuurlijk wel op de juiste manier kleden en zich gedragen als gewone mensen uit de ‘gouden eeuw’.

Een echt hard-cover (voor)leesboek met maar liefst 256 pagina's en veel illustraties. De kinderen beleven een spannend avontuur waarin ze kennis maken met de verschillen tussen het leven in de 17e eeuw en de tegenwoordige tijd. Er komen in het boek geen enge, gewelddadige gebeurtenissen voor.


Prijs: 14,95 inclusief verzendkosten

Bestellen bij het Goois Kunstkabinet.